В Германия не спират призивите към властите да доставят оръжия на Киев с

...
В Германия не спират призивите към властите да доставят оръжия на Киев с
Коментари Харесай

Известни личности призовават Германия да достави оръжия на Украйна

В Германия не стопират призивите към властите да доставят оръжия на Киев с оглед на агресивността на Русия и действителната заплаха от съветско навлизане на украинска територия. След гласовете в поддръжка на въоръжаването на Украйна са носителките на Нобелова премия за литература Герта Мюлер и Светлана Алексиевич.

" Особено германците, с тяхната история, трябва да оказват помощ на Украйна ", показва Мюлер в изявление за сп. Der Spiegel.

" А какво желаят немските политици да изпратят на Украйна? Каски? Та това позор пред целия свят! " - възкликва тя.

Алексиевич акцентира, че " Украйна би трябвало да излезе като победителка от този спор ". Това е важно за демокрацията освен в Украйна, но и в прилежаща Беларус, акцентира живеещата в Германия беларуска писателка.

Междувременно депутатката от Европейския парламент от групата на " зелените " Виола декор Крамон-Таубадел прикани канцлера Олаф Шолц да заеме по-твърда позиция по отношение на президента на Руската федерация Владимир Путин. Дори единствено дебатите за доставка на оръжия за самозащита от Германия биха засилили преговорните позиции на Киев и европейските му сътрудници във връзка с Москва, съобщи тя пред Deutsche Welle.

Предвижда се Шолц да посети Киев и Москва в средата на февруари.

Подобни апели към формален Берлин се насочат и от задгранични сътрудници.

Американският сенатор-републиканец Джеймс Риш прикани Германия да премисли метода си към спора към Украйна.

" Известна ми е отдавнашната немска политика във връзка с оръжейните доставки. Но обстановката в Украйна е толкоз неповторима, с което са съгласни съдружниците от НАТО, че Германия би трябвало да премисли тази позиция. " - разяснява сенаторът от щата Айдахо.

От своя страна специалистът по външна политика от немския Християндемократически съюз Норберт Рьотген определи констатациите на Риш като оправдани, само че уточни, има " съществени причини "  в поддръжка на немската позиция. Според него, в случай че Берлин достави оръжия на Киев, това може да взриви опциите за договаряния с Москва.

Федералното държавно управление на Германия, за разлика от управляващите в други страни от НАТО, отхвърля да доставя оръжие на Украйна. Позицията на Берлин среща остри рецензии от страна на Полша, балтийските страни, както и от редица други страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР